打印 上一主題 下一主題
收起左側

有冇人覺得兵堡維京太廢 應改低殺敵升帝

回復 140# 的帖子

其實做肉盾 應該用z 不還擊好d(避不列弓箭
回復 支持 反對

回復 137# 的帖子

<維打阿要多一倍時間> 有加成 打冇加成 唔洗試都知

<1批毛弓都要40秒先可ko1批維>  廢話  不列重要唔夠維打tim  
你知唔知 弓兵強在攻擊面廣 一隊弓對一隊步   同 3隊弓對3隊步
戰果差幾遠係人都知啦    你覺得真係一個簡單既加減數問題?

<當你沒同盟弓國時 近兵本身既實力就係勝負關鍵所在 >  <---廢話
再者 我都唔想同你討論一隊入面完全冇一弓既可能性

用你e個諗法 哥德面對4弓時有極大優勢
->哥德係 aoc入面最強既文明  
咁樣諗有冇問題?
你用一個極端情況 去測試一個 平均型戰士既能力 有咩意思

所講<維京淨係肉盾不用在乎攻擊力
,咁講法咪姐係代表維京好少機會殺敵搞到佢難升帝,
咁攻擊力係唔係好重要先>

次要唔等於唔在乎  再者 我講多左好多次 合兵入面計刀數係一個傻仔做法
維同阿之只係差2攻係一個極之小既分野(當然打步 阿之有加成)  
再快帝上 維京有100帝既優勢
20 kills 係合兵戰上要追番 可以極耐你知唔知?

<仲有如果同相實力人仕玩日打維(即同我fd)由於未帝日維出兵速度一樣,
所以就以1批打1批為例,結果顯示日本死12隻維京死40隻>

神手用維 會同日武 硬拼架咩? 兩個出兵速度一樣  你行到過黎 我可動員既戰力
會唔會高過你? 唔好忘記 要計埋兩軍出既長劍(多15%血)  再者日武最致命既缺點係350 之前冇打堡能力可言  你壓入黎 我大可以比個前位 你打堡  (我護軍就算) 就算你 補得切兵 我都想睇下 維100帝先 定日350先   同埋你會唔會爆到我堡   日武入人地個城基本上係得洗兵
一個意圖 高手對戰 就係彩你都傻

1 阿之 維 come 射度  你估 合兵入面 有冇咁多位比你走?

2 <法就係好似你咁講不停做肉盾
但可惜呢招會令維京更難升帝取得間諜和徵兵,>

阿之一樣面對相同情況  我不帝 你都不帝 而我未帝一樣係有優勢過你 事實上係
合冰殺人上  我覺得係運氣第一 攻擊力第二

3  防差1 唔多  攻差2 就好多?
  最後都係 果句   < 你覺得一隻步兵既 攻擊次數多 定係被攻擊次數多?)

而維 帝左既後勁  維持係100 kills 帝 唔可以話係過份  e個就係我一直強調既野了= =
  (當然你整個補血  我都唔會反對  改低kills 就一定反對)

最後 唔該 你分一分 段 同埋 點    d字密麻麻 睇到人火都黎

再者打字  又係講黎講去果3福屁 自己都覺得 煩厭  如果唔係你點名 回我  我都唔理再打多篇野 = =(請原諒 我燥底@@)

回復 支持 反對

回復 140# 的帖子

原來係朋友 唔怪得 你地咁相似啦@@
回復 支持 反對

原帖由 marco0083 於 18-6-2008 20:20 發表
有加成 打冇加成 唔洗試都知

廢話  不列重要唔夠維打tim  
你知唔知 弓兵強在攻擊面廣 一隊弓對一隊步   同 3隊弓對3隊步
戰果差幾遠係人都知啦    你覺得真係一個簡單既加減數問題?

哥德係 aoc入面最 ...

維阿比較其實唔關2攻事,主要都係關刀數事,刀數比攻擊力更重要,塞特攻比維低,但打弓兵刀數都係一樣,假設100隻弓兵,每隻片少一刀,你諗下影響性有幾大就算唔係4步,3步1弓情況下,弓兵都係係後邊食分,主力都係靠果3個步國衝得勁唔勁,2步2弓就真係睇下你用咩文明,對住蒙古補兵唔夠快既弓兵,步兵當然仍然有好大影響力,而你所支持維京既好處我諗都係3弓1步情況下,維京只做肉盾令維更難升帝,同埋想快d升帝就係要睇攻,唔係睇防,個殺敵20完全唔成問題,而且兵堡仲有咁多步兵,對家抽中步既機會好高,阿食帝選擇性高過維京,就算冇步兵都唔怕,阿茲仲有攻擊力,打弓少1刀打匈奴又快手過維,食帝唔成問題,維京食帝最易都係響匈哥落手,食弓追得慢低攻難食過阿,血劍同防維真係得個檔字,如果阿茲快過你升帝檔得仲好過你tim,維京d步兵行得慢過阿茲,所以不列射維既命中率一定多高過阿,我問你不列射匈奴易中d,定射維京易中d,維京個1防可以補返數,所以維京弓防禦力好過阿茲,但唔勁好多,除非維京真係升到帝,1+4防就勁,維京係唔係真係咁易升帝先,就算送完一輪先至升帝,升左帝勁左但係唔係真係特別出色,塞特更加唔洗講,除左哥德之外,佢係第2個最有能力衝破弓兵陣既步國
就算係Random你咁唔好彩抽中維京,維京都唔好廢得好離譜,希望可以改一改下,先升補血又好,加防定攻又好,定減殺敵,唔知有冇人接受到法國哥德阿茲冇精銳拜冇後勤象冇象扶既時代,有d跟本冇必要改反而改左,維京咁耐一直都未修正過我認為係時候應該修正一下

回復 支持 反對

回復 144# 的帖子

你都仲係唔分段[[tk_36]]
回復 支持 反對

原帖由 marco0083 於 18-6-2008 20:20 發表
<仲有如果同相實力人仕玩日打維(即同我fd)由於未帝日維出兵速度一樣,
所以就以1批打1批為例,結果顯示日本死12隻維京死40隻>

神手用維 會同日武 硬拼架咩? 兩個出兵速度一樣  你行到過黎 我可動員既戰力
會唔會高過你? 唔好忘記 要計埋兩軍出既長劍(多15%血)  再者日武最致命既缺點係350 之前冇打堡能力可言  你壓入黎 我大可以比個前位你打堡  (我護軍就算) 就算你 補得切兵 我都想睇下 維100帝先 定日350先   同埋你會唔會爆到我堡   日武入人地個城基本上係得洗兵
一個意圖 高手對戰 就係彩你都傻

1 阿之 維 come 射度  你估 合兵入面 有冇咁多位比你走?

.

人地家下講緊兵種自身既實力,,你就拉埋神手,唔硬拼呢d環境因素
環境因素應該假設一樣

仲有,,,你既神手龜堡論很精彩,,那我用1隊日本企你門口你會同我硬拼定係做龜公?
回復 支持 反對

回復 146# 的帖子

樓上   咁我就要問你  到底我同距係講緊 維1隊打1隊唔夠日武打  定係 維既能力多樣性
e兩個命題了
咩叫兵種本身既實力? 要講一隻兵種既實力  就當然要講下距係唔同情景下既表現
我沒反對 距本身數據得出結果  
只係講對人既時候
既然知道 維同日武 既近戰能力之差  好自然就唔會同距1隊打1隊   
e個根本係人既天性 就好似 你用哥德 唔會同 日武 1on1咁
而日武 都冇辦法係1 on1 既情況下 迫對手同你打(速度之差 少得很)
而我克意講神手 係因為神手 係判斷 情況既時候 會比新手準 起碼唔會一隊打一隊(極端情況例外 如差50出村之類) 而判得多準 又是另一個課題
說到底 要講到一個兵種既實力 係 加入 較合乎現實既情景e一環   當然係不可少既

1on1  200 打200  @@ 你會唔會出去同距野戰?

你用一隊企係我門口 我當然唔會龜啦~  見到你咁<醒目> 重唔食你咩~[[bao_33]]

回復 支持 反對

維uu的確係無獨當一面的能力
不過都算係一隻萬用的兵
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
其實e個post 主要係討論維應唔應該降低上帝kill數
所以我覺得應該從降低kill 數ge 好壞作出討論

我自問對兵堡同維的認識不深,所以我就不作評論
(最初說的2句只是廢話~_~)
回復 支持 反對

黎呢度幫手投票仲好啦[[bao_36]]
http://www4.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3349934&extra=page%3D1
對維京唔認識咪投睇結果[[bao_36]]
回復 支持 反對