打印 上一主題 下一主題
收起左側

[版務公告] 「十項全能問答比賽」意見專區

原帖由 adamsteve 於 22-6-2008 22:11 發表
日本屬於那種版塊邊緣

你譯成咁,我都睇唔明
中文係話「日本位於那種板塊邊界?」
回復 支持 反對

好似個熱身比賽個時間太長
(其實都係熱身姐)
回復 支持 反對

就是想多d人知先至正式來
回復 支持 反對

我建議在規則中其中一條修改答案改成只可以改一次

因為如果一次機會都唔比 咁會流失好多人.....

評分

參與人數 1樂點 +3 收起 理由
hallosiuming + 3

查看全部評分

回復 支持 反對

我覺得可以整多少少中英數題目好d, 同埋最好分初階同高階...

評分

參與人數 1樂點 +3 收起 理由
hallosiuming + 3

查看全部評分

回復 支持 反對

少少回應,d d 意見

> 高年級屈低年級機
< 其實大部份題目都屬於通識類,即使係非通識類題目,亦都只係需要小學時學過既基本技巧. 普偏題

目多數出得唔深,就算高班,都未必有優勢. 如之前有人講過,呢個比賽反而係對"識得多"既人有利.
以我自己為例,一個大學生,無掂幾年chem,bio,失憶問題嚴重,反而會俾Zend班友屈機,而屬自己強項既

問題,又未至於深到你識人唔識,所以係無乜特別既優勢.

> 正式比賽之前,必須審慎確立比賽主旨、機制
<如: 通過接觸不同範疇既知識,讓會員擴闊學識視野,促進Nakuz學術交流文化....等等...
比賽機制暫時好似不見有定案. 即係加分扣分o個d
個人意見: 凡參加比賽都獲贈參與分,咁相信會吸引倒更多人.

> 應被免過於偏門的factual題目
<初中生對化學元素認識唔深,你同佢講CFCs 都唔知係咩黎,更何況問到Greenhouse Gas.呢個擺明係益

高中理科生.唔多公平

> 工作安排
<而家好似得3位版主做晒,出題又係你,管理又係你,管理得黎又要度題目,又要評估條題目合唔合適,之後又要設計answer,係咪有d辛苦呢. 所以我覺得有必要成立一個committee,將出題,策劃,行政等等分工,咁比賽既質素一定會比原本既高.

> committee(承上)
<committee中負責出題的committee member,應該都會是學術區中較權威的人士,因為無乜更適合既人選. 我自己因為工作問題,都唔想太投入去幫手,所以最多可以做下process control, 幫你地audit下個機制only,間中dump幾條出黎你地參考下咁. 成立committee都只係希望至少起碼會有d知識分子可以bring the brain together,同埋提升工作效率

夠鐘放工,講住咁多.

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
hallosiuming + 5

查看全部評分

回復 支持 反對

原帖由 [H]※寒_少※ 於 23-6-2008 21:14 發表
我建議在規則中其中一條修改答案改成只可以改一次

因為如果一次機會都唔比 咁會流失好多人.....
以後是可以修改答案
因為之前我們未有共識,所以有少少誤會
請見諒
回復 支持 反對

原帖由 Zend 於 24-6-2008 02:06 發表
我覺得可以整多少少中英數題目好d, 同埋最好分初階同高階...

對於加多更多中英數題目的意見我們會考慮一下
但分級數,機會不大
回復 支持 反對

原帖由 [S]【YU】 於 24-6-2008 17:34 發表
少少回應,d d 意見

> 高年級屈低年級機
< 其實大部份題目都屬於通識類,即使係非通識類題目,亦都只係需要小學時學過既基本技巧. 普偏題

目多數出得唔深,就算高班,都未必有優勢. 如之前有人講過,呢個比賽反而係 ...
先多謝你的意見
我們內部之前已經討論過公平的問題,亦達成共識,將會出一些屬「通識」類的題目
亦會盡量避免「專門」的題目,而現在只是試玩階段,所以我們會參考一下各會員的反應和表現
正式比賽後會有修訂

而你所提出的加分制及確立宗旨等,我們會再作內部研究,在正式比賽前會公布

另外,工作安排方面我們已有初步的定案而非你所說的由fanstama 全力負責,就你所提出,我們可能會再次討論分工問題
不過你建議邀請會員作committee 可能要再次討論,因為我們已經有初步分工,而且會員分面有些權限的問題亦會影響比賽的公平性
回復 支持 反對

而家好似得3位版主做晒,出題又係你,管理又係你,管理得黎又要度題目,又要評估條題目合唔合適,之後又要設計answer,係咪有d辛苦呢. 所以我覺得有必要成立一個committee,將出題,策劃,行政等等分工,咁比賽既質素一定會比原本既高.

回應返先,我講既係3個都唔夠,唔係Fas 1個.

其實係唔存在權限問題. 因為committee中負責出題既成員,只需要就出題方面討論,committee間得到結論後,再由有權限既版主負責執行就可以. 正因為行政上既工作量比較多,所以先擔心會擺得唔夠時間係出題上.
我見倒你難度上有分等級,但係所得分數又有無因等級不同而調整呢?
我見理科題目咁高難度,普遍初中學生又有無能力應付倒呢. 我認為邏輯類題目會比理科題目更合適.
答錯扣分好似好衰喎...俾機會人撞下丫嘛~ 將心比己,如果會考既MC答案扣分,你鐘唔鐘意.

回復 支持 反對