打印 上一主題 下一主題
收起左側

甚麼是元素?

原帖由 ~緣起緣滅~ 於 31-8-2008 05:03 PM 發表
算啦!
都話左!

鑽石係元素!
化學名叫diamond
符號係Di
佢可以同自己組成一舊更大舊既鑽石

如果鑽石都係元素 碳又係元素
甘就唔洗有咩咩bonding啦

晒氣啦!邊個話氧氣係屬於covalent bond架
氧氣元 ...

最後果句你幫手打敗昨日的你
O2 唔連bond 點叫O2 ar .... [[tk_30]]
回復 支持 反對

原帖由 Zend 於 31-8-2008 17:06 發表

最後果句你幫手打敗昨日的你
O2 唔連bond 點叫O2 ar .... [[tk_30]]

(C)n 唔連 bond 點叫(C)n 呀....
元素原來自己有bonding[[tk_37]]
回復 支持 反對

有問題不明白
元素的定義係咩...[[tk_01]]唔記得左
回復 支持 反對

人兄你的concept 令人(汗)

鑽石係元素!
化學名叫diamond
符號係Di

邊鬼個同你講鑽石唔可以同其實元素起反應?
用你的O2 係元素為例
係高壓, 600-900'C 鑽石可以燃燒, 產生CO2
一定要同自己?

將兩塊相同金屬熔左再合, 又叫反應?
你算吧啦, 無哂point 都仲要7up

Diamond is an elemental form of carbon
我講得好precise 下

評分

參與人數 1 -15 收起 理由
hallosiuming -15 好喇你

查看全部評分

回復 支持 反對

如果graphite唔係element,唔通係compound咩[[tk_32]]
回復 支持 反對

原帖由 ~緣起緣滅~ 於 31-8-2008 05:08 PM 發表

(C)n 唔連 bond 點叫(C)n 呀....
元素原來自己有bonding[[tk_37]]

即係你認為O2 都係compound?
O2 唔係element?

那你可以收工了

Phosphorus , 以white phosphour 為standard state(唔明請search/問), structure 係P4
我發現你都無看我比你果d evidence
回復 支持 反對

原帖由 Zend 於 31-8-2008 17:09 發表
人兄你的concept 令人(汗)

鑽石係元素!
化學名叫diamond
符號係Di

邊鬼個同你講鑽石唔可以同其實元素起反應?
用你的O2 係元素為例
係高壓, 600-900'C 鑽石可以燃燒, 產 ...

冇人講過鑽石唔可以同其他野起反應

算啦!我認輸啦!
鑽石係元素ok?
回復 支持 反對

原帖由 -終場の使者- 於 31-8-2008 05:10 PM 發表
如果graphite唔係element,唔通係compound咩[[tk_32]]

人地第一頁已經這樣說, 但係果位人兄話O2 唔係element wor

一種元素組成幾時變左一粒?

如果一粒, 大部分都唔係元素  =.=
回復 支持 反對

原帖由 Zend 於 31-8-2008 17:15 發表

人地第一頁已經這樣說, 但係果位人兄話O2 唔係element wor

一種元素組成幾時變左一粒?

如果一粒, 大部分都唔係元素  =.=

鑽石係元素 一粒碳都係元素 石墨係元素 元素週期表原來係呃我地[[tk_35]]

回復 支持 反對

原帖由 ~緣起緣滅~ 於 31-8-2008 05:14 PM 發表

冇人講過鑽石唔可以同其他野起反應

算啦!我認輸啦!
鑽石係元素ok?

又係你自己講, 鑽石唔合得
雖然ne 個point 都幾垃圾, 係定唔係都同定義無關
但我答你, 係可以的

算你條命, 我份人最重要真理
先表聲明, 我ce , al chem都係A 的, 我願意用"可能比你串"的結果同你玩一場

鑽石係元素
我會加個狀態係後面
中文係這方面有佢弱點

鑽石, 石墨, C60, C64, C70, C74 C80 .. 都係allotropes of carbon
都係元素狀態(就算用英文講,佢都係carbon, 都係element , 正如O2, O3 都係)

紅馬是馬問題 , 係中文喻義學問題, 仲有得賴
但concept 你顯然係錯,請唔好7 up , 多上網查查, 唔係比人笑的係你

pure substance, 分為elements 同compounds 係中三的野, 請再溫一次
回復 支持 反對